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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Semiárido.
Data corrente:  30/05/2017
Data da última atualização:  31/08/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  OLIVEIRA JÚNIOR, R. G. de; FERRAZ, C. A. A.; SILVA, J. C.; OLIVEIRA, A. P. de; DINIZ, T. C.; SILVA, M. G. e; QUINTANS JÚNIOR, L. J.; SOUZA, A. V. de; SANTOS, U. S. dos; TURATTI, I. C. C.; LOPES, N. P.; LORENZO, V. P.; ALMEIDA, J. R. G. da S.
Afiliação:  RAIMUNDO GONÇALVES DE OLIVEIRA JÚNIOR, UNIVASF; CHRISTIANE ADRIELLY ALVES FERRAZ, UNIVASF; JULIANE CABRAL SILVA, UNIVASF; ANA PAULA DE OLIVEIRA, UNIVASF; TÂMARA COIMBRA DINIZ, UNIVASF; MARIANA GAMA E SILVA, UNIVASF; LUCINDO JOSÉ QUINTANS JÚNIOR, Universidade Federal de Sergipe; ANA VALERIA VIEIRA DE SOUZA, CPATSA; UILIANE SOARES DOS SANTOS; IZABEL CRISTINA CASANOVA TURATTI, Faculty of Pharmaceutical Sciences of Ribeirão Preto, University of São Paulo; NORBERTO PEPORINE LOPES, Faculty of Pharmaceutical Sciences of Ribeirão Preto, University of São Paulo; VITOR PRATES LORENZO, Federal Institute of Education, Science and Technology Sertão Pernambucano; JACKSON ROBERTO GUEDES DA SILVA ALMEIDA, UNIVASF.
Título:  Antinociceptive effect of the essential oil from Croton conduplicatus Kunth (Euphorbiaceae).
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  Molecules, v. 22, n. 6, p. 1-14, may. 2017.
DOI:  10.3390/molecules22060900
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Medicinal plants have been widely used in the treatment of chronic pain. In this study, we describe the antinociceptive effect of the essential oil from Croton conduplicatus (the EO 25, 50, and 100 mg/kg, i.p.), a medicinal plant native to Brazil. Antinociceptive activity was investigated by measuring the nociception induced by acetic acid, formalin, hot plate and carrageenan. A docking study was performed with the major constituents of the EO (E-caryophyllene, caryophyllene oxide, and camphor). The EO reduced nociceptive behavior at all doses tested in the acetic acid-induced nociception test (p< 0.05). The same was observed in both hases (neurogenic and inflammatory) of the formalin test. When the hot-plate test was conducted, the EO (50 mg/kg) extended the latency time after 60 min of treatment. The EO also reduced leukocyte migration at all doses, suggesting that its antinociceptive effect involves both central and peripheral mechanisms. Pretreatment with glibenclamide and atropine reversed the antinociceptive effect of the EO on the formalin test, suggesting the involvement of K ATP channels and muscarinic receptors. The docking study revealed a satisfactory interaction profile between the major components of the EO and the different muscarinic receptor subtypes (M2, M3, and M4). These results corroborate the medicinal use of C. conduplicatus in folk medicine
Palavras-Chave:  Croton conduplicatus; Essential oil; Planta nativa; Quebra faca.
Thesagro:  Caatinga; Óleo essencial; Planta medicinal; Vegetação Nativa.
Thesaurus Nal:  Medicinal plants.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Semiárido (CPATSA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATSA56602 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  30/09/2019
Data da última atualização:  12/11/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  VASCONCELLOS, V. M.; FARINAS, C. S.; XIMENES, E.; SLININGER, P.; LADISCH, M.
Afiliação:  CRISTIANE SANCHEZ FARINAS, CNPDIA.
Título:  Adaptive laboratory evolution of nanocellulose-producing bacterium.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Biotechnology and Bioengineering. v. 116, 2019.
Páginas:  1923-1933
DOI:  10.1002/bit.26997
Idioma:  Inglês
Palavras-Chave:  Adaptive laboratory evolution; Bacterial cellulose; Komagataeibacter hansenii; Lignocellulosic biomass; Liquid hot water pretreatment.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPDIA17251 - 1UPCAP - DDPROCI-19.1012019.0189
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